22. touko, 2021

Katso, ylkä tulee!

"Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.' Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat'. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.' Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin.Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä." Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä. (Mt. 25: 1-13)

Morsiusneidot odottivat sulhasta hakemaan morsianta. Nämä neidot eivät siis olleet itse morsiamia vaan he olivat morsiusneitoja. Juutalaisen perinteen mukaan sulhanen haki häntä odottavan morsiamen tämän kotoa ennalta arvaamattomana aika eli morsian ei tiennyt koska sulhanen tulee. Usein tämä hakeminen tapahtui yöllä ja siksi morsiusneitojen tuli olla kokoa ajan valmiina. Kun sulhanen tuli ja haki morsiamen niin morsiuneidot lähtivät mukaan tähän juhlakulkueeseen, joka suuntasi kulkunsa sulhasen kotiin. Siellä oli viikon kestävät juhlat.

Tämä on vakava sanan kohta, mikä osoittaa selvästi, että jokainen on vastuussa omasta hengellisestä elämästään ja valvomisestaan.

Aitoa ja henkilökohtaista jumalasuhdetta ei voi viimehetkellä ostaa tai lainata toiselta, silloin kun sulhanen tulee hakemaan morsianta ja morsiusneitoja juhliin. Meillä jokaisella Jeesukseen uskovalla tulee olla oma henkilökohtainen suhde Herraan kunnossa joka päivä. Tämän maailman hyvinvointi, silmäin pyyntö ja elämän korkeus voi sokaista ja vietellä myös uskovat välinpitämättömyyteen. Voimme luisua ajattelemaan, että olenhan minä tässä uskovien joukossa mukana, käyn kokouksissa ja rukoilenkin joskus. Suhde ei ole kuitenkaan tekoja vaan se on Herran tuntemista, Hänen kanssaan seurustelua, Hänen tahtonsa etsimistä sekä parannuksen tekoa joka päivä. Vielä voidaan laittaa lamput kuntoon ja eheyttää suhde Herraan!

Armahda Herra meitä, että pysyisimme yhteydessä Sinuun!

HL 22.5.2021

Jaa tämä sivu