2. joulu, 2017

"Älä..."

Toisessa Mooksen kirjassa esitetään kymmen käskyä, jotka Jumala antoi Israelin kansalle Mooseksen kautta. Seitsemän käskyä kymmenestä alkaa käskysanalla "Älä...". Viimeisenä käskynä annettiin tämä: "Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa" (2 Moos. 20: 17). Viidennessä Mooksen kirjassa lisätään tuohon listaan "Älä himoitse...hänen peltoansa..." (Moos. 5: 21).

Edellä kuvatut kohdat voitaisiin kääntää tämän päivän kielelle seuraavasti: Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa tai miestä, älä hänen kotiapulaistaan, lastenhoitajaansa, autoansa, mopoansa tai pyöräänsä, kesämökkiään tai ulkomaan asuntoaan, äläkä puutarhaansa. Kaikissa käskyissä on mielenkintoista se, että niistä puuttuu sellaisia kateutta aiheuttavia asioita, joita nykyään ilmenee nimittäin osaamisen ja ulkonäön sekä sosiaalisen aseman kadehtiminen. Ihminenhän voi itse asiassa kadehtia ja himoita ihan kaikkea, mitä toisella on, mutta itsellä ei. Suomalainen sananlasku sanoo, että kateus vie kaikki kalatkin vedestä, eikä kukaan ole niin kade kuin kalamies.

Himo ja kateus ovat hyvin lähellä toisiaan käsitteellisesti ja niiden erottaminen toisistaan on haastavaa. Nykysuomen sanakirjan (1966) mukaan kateus liittyy ihmiseen, joka ei suo toiselle hyvää ja haluaa itselleen hyvän, joka toisella on.  Kateellinen kadehtii, vaikkei toisen onni olekaan itseltä pois ja rakastaa sitä, mitä muilla on. (Aviisi 16/2001.) Himo liitetään nykypäivänä enemmän seksuaaliseen himoitsemiseen, mutta Raamatussa himo liittyy kaikkeen toisen oman himoitsemiseen. 

Miksi ihmisellä on taipumus kadehtia ja himoita?  Jo ensimmäinen ihminen kadehti ja kateuden kohde oli Jumala, sillä ihminen halusi "niin kuin Jumala" tietämään hyvän ja pahan. Syntiin lankeaminen on, syy miksi miellä on taipumus kadehtia ja himoita toisen omaa: Tämä asia pitää jokaisen uskovan tiedostaa ja sen jälkeen vastustaa kaikkia sellaisia ajatuksia, joissa tulee esille kadehtiminen tai himoitseminen. "Olkaa siis Jumalalle alamaiset: mutta vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee" (Jaak. 4: 7).

Toisen oman himoitseminen ja kadehtiminen voi johtaa katkeruuteen, kapinaan, napinaan ja tottelemattomuuteen Jumalaa kohtaan. Napinasta ja kapinasta on muutama vaarallinen esimerkki 2. Mooseksen kirjassa (15: 24, 16:2, 16:41) ja Joosuan kirjassa (9:18). 1. Samuelinkirjassa 15:23 sanotaan, että niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Vakavia syntejä, joista jokainen joutuu tilille Jumalan edessä. Ei turhaan Raamtussa sanota, että "Yli kaiken varjeltavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee" (Sl. 4: 23).

Ensimmäisessä Timoteuksen kirjeessa 6:6 sanotaan: "Suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa". Jos haluamme vaeltaa Jumalan tiellä, niin tyytyväisyys on jumalisuuden kanssa  vahva ase vihollista vastaan. Tyytyväisyyttä voi harjoitella jokapäiväisessä elämässä ja tyytyväistä asennetta voi myös pyytää Jumalalta. Tyytyväisyyttä voi harjoitella kiittämällä Herraa kaikesta omassa elämässään. Kiitollisuus liittyy tyytyväisyyteen: "Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana; opettajaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa, psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluissa, veisaten kiitollisesti Jumalalle sydämissänne" (Kol. 3: 16).

2.12.2017 HL

Jaa tämä sivu