25. joulu, 2016

Uskova ja sairaudet

Jumala ei säästä uskovia ihmisiä sairauksilta, onnettomuuksilta eikä kuolemasta. Jos keskitytään hetkeksi sairauksiin. Kun Eeva ja Adam lankesivat syntiin, niin silloin tuli kuole ihmiskunnan elämään (1 Moos. 3:3), mikä tarkoitti sitä, että ikuinen nuoruus loppui ja ihmisen keho alkoi raihnaistumaan. Tiede osoittaa, että tällä hetkellä käänne ihmisen kehon soluissa tapahtuu siinä vähän yli kolmikymppisenä, minkä jälkeen alkaa siis laskusuhdanne, mikä toisilla on hitaampaa ja toisilla nopeampaa. Ihmisestä itsestään riippuu hyvin paljon se, miten nopeasti hänen solunsa menettävät nuoruuttaan ja toisaalta tähän vaikuttavat myös perintötekijät.

Jumala on luonut virukset ja bakteerit, ei saatana. On olemassa ”hyviä” ja ”huonoja” viruksia ja bakteereita. Kun minä saan viruksen aiheuttaman flunssan, en heti ensimmäiseksi ajattele, että nyt saatana hyökkää minua vastaan, vaan otan C-vitamiinia, Sinkkiä ja mahdollisesti mustaviinimarjamehua ja pysyn visusti peiton alla – tauti menee ohi noin kolmessa päivässä. Tietysti myös rukoilen, että Herra anna tämän mennä ohi ja äkkiä.

Viruksiin ei auta antibiootit, joten niiden käyttäminen virustaudissa on aivan turha. Toinen juttu on sitten esim. angina, mikä taas on bakteerin aiheuttama tauti, johon käytetään yleensä antibioottia. Kevyemmistä sairauksista voidaan mainita vielä esim. ripulitaudit, tulehtuneet haavat, korvatulehdukset, virtsatietulehdukset ja silmätulehdukset. Nämä ovat kaikki bakteerien aiheuttamia ja näihin käytetään yleisesti antibiootteja.

Antibioottien käyttö on sikäli ongelmallista, että mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä resistentimmiksi ne kehittyvät, mikä tarkoittaa sitä, että bakteerit erikoistuvat ja entinen antibioottiannos ei enää riitä tai entinen antibiootti ei enää riitä kun bakteeri kehittyy. Antibioottien käyttöä pitäisi siis tarkasti harkita koko maailmassa: mitä enemmän käytetään antibiootteja sitä enemmän bakteerit erikoistuvat ja tästä syystä antibiootit eivät enää vaikuta, mistä johtuen kehitetään uusia antibiootteja kehittyneemmille bakteereille. Tämä on loputon kierre.

Jokainen meistä on syntynyt johonkin sukuun, jossa on tämän mennessä varmaan ollut yksiä jos toisiakin tauteja, mitkä vaikuttavat meidän perimässämme. Tietyt taudit periytyvät selvemmin/herkemmin ja toisiin voidaan sanoa, että henkilöllä on alttius sairastua suvun perimän perusteella. On myös tauteja, jotka kulkevat suvussa vain miespuolisissa tai naispuolisissa henkilöissä ja joskus tauti hyppää yhden sukupolven yli ja esiintyy vasta seuraavassa sukupolvessa.

Seuraavaksi tarkastellaan tauteja, jotka olemme itse itsellemme aiheuttaneet ja silloin puhumme aika usein elintasosairauksista. Jos elät epäterveellistä elämää, niin sen seurauksena sinulle tulee väistämättä tauteja, jotka eivät ole saatanan eikä Jumalankaan lähettämiä vaan ihan ihmisen itsensä aikaansaamia. Otetaan esimerkiksi tupakointi. Pekka Puskan mukaan (entinen THL:n johtaja) joka toinen tupakoiva kuolee tupakkaan. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa keskimäärin 5 000 ihmistä joka vuosi. Määrä on enemmän kuin Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena kuolleiden määrä yhteensä. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama ja joka viiden sydän- ja verenkiertoelinten sairaus on aiheutuu tupakoinnista. (www.thl.fi)

Keskimäärin tupakointi lyhentää elinikää kahdeksan vuotta. Maailmanlaajuisesti tupakoinnin seurauksena kuolee joka vuosi noin 4 miljoonaa ihmistä. Teollisuusmaissa tupakka on syynä lähes joka kuudenteen kuolemantapaukseen. Tupakointi vaikuttaa koko kehoon ja on keuhkosyövän lisäksi vaikuttamassa useisiin muihinkin syöpiin (mm. virtsarakon syöpä, kurkunpään syöpä, ruokatorven syöpä ja haimasyöpä). Suurin osa tupakoinnin aiheuttamista kuolemista johtuu kuitenkin sydän- tai aivoinfarktista. Tupakointi lähes kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin. Tupakointi on sepelvaltimotaudin ja kohonneen verenpaineen taustalla. Tupakoitsijan riski kuolla alle 65-vuotiaana on kaksinkertainen tupakoimattomaan verrattuna. (www.terve.fi)

Alkoholisyyt ovat olleet jo useita vuosia työikäisten yleisimpiä kuolemansyitä sekä miehillä että naisilla, ja luvut ovat korkeita myös koko väestöllä. Alkoholikuolemiin lasketaan sekä alkoholiperäiset taudit että tapaturmainen alkoholimyrkytys. Tilastokeskuksen vuoden 2013 tilaston mukaan kaikista alkoholikuolemista viidennes johtui alkoholimyrkytyksistä ja loput alkoholin aiheuttamista sairauksista, lähinnä maksa- ja sydänsairauksista. (www.stat.fi, www.tilastokeskus.fi)

Lihavuus aiheuttaa monia sairauksia. Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle, esimerkiksi vatsaonteloon. Suomalaisista aikuisista miehistä normaalipainon ylittää kaksi kolmasosaa ja naisista runsas puolet. Vähintään merkittävästi lihavia (painoindeksi vähintään 30 eli vähintään15 kilon ylipaino) sekä miehistä että naisista on kaksi kymmenestä. Lihavuus johtuu aina siitä, että kaloreiden saanti ruoasta on pitkään suurempi kuin energiankulutus. Seuraavassa kuviossa Markku Pekurinen esittänyt sairauksia, joihin osasyynä on lihavuus. Kuten kuviosta voidaan havaita ja kaikesta edellä käsitellystä, on ihmisellä itsellään suurin vastuu omasta terveydestään ja siitä on turha syyttää ketään muuta. Lihavuus on osasyynä useisiin sairauksiin kuten esimerkiksi tyypin 2 diabetes, aivohalvaus, verenpainetauti, rasitusrintakipu, kihti, sappikivitauti ja sydäninfarkti.  (www.thl.fi).

 

Mielen häiriöt ja sairaudet

Vuosittain 1,5 prosenttia suomalaisista sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön. Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Ainakin joka kymmenes tai ehkä jopa joka viides suomalainen kokee elämänsä varrella ainakin yhden vakavan masennusjakson.

Terveen ja hyvin voivan on usein vaikea käsittää psykoottista ihmistä sairauteen liittyvien ajattelun vaikeuksien vuoksi. Esimerkiksi skitsofreniaa sairastava saattaa uskoa todeksi asioita, joita muut eivät havaitse tai pidä totena. Aistimukset tuntuvat todelta, koska niiden taustalla on aivojen toiminnan häiriöitä tai muistikuvia traumaattisista tapahtumista. Tämä hämmentää potilasta ja voi aiheuttaa voimakkaita pelkoja tai johtaa lähes täydelliseen sosiaaliseen eristäytymiseen.

Olisi äärimmäisen tärkeää, että kotona puhuttaisiin paljon ja käsiteltäisiin asioita rauhallisesti sekä asiallisesti, opetettaisiin lapsetkin pienestä pitäen kohtaamaan puhumalla vaikeita asioita. Asioiden lakaisu maton alle ja mykkäkoulut vain pahentavat.

Jokainen ihmisen mielenterveys järkkyy, jos tulee liikaa kuormaa!

Yksinkertainen totuus on se, että jokainen ihminen kohtaa elämänsä aikana sairauksia tahtoi sitä tai ei ja riippumatta siitä onko uskossa vai ei!!!

Riivaajien aiheuttamat tilat

Raamatusta löydetään henkilöitä, jotka olivat riivattuja esim. mies jossa oli legio (Markus 5: 9). Kun Jeesus ajoi legion ulos miehestä, niin tämä tuli ihan terveeksi ja ymmärrys palasi.  Jos ihminen on riivattu niin se saattaa vaikuttaa sairaudelta, vaikka kyseessä onkin henkivalta. Tämä on esimerkki siitä, miksi me tarvitsemme seurakunnissa todella paljona henkien tunnistamisen arvolahjoja (1 Kor. 12: 10).

Esimerkkinä Paavalin kokemus Apt. 16:17 missä hän käskee hengen ulos eräästä miehestä, joka oli päiväkausia kulkenut heidän perässään ja julistanut "Nämä miehet ovat korkeimman Jumalan palvelijoita, jotka julistavat teille pelastuksen tien." Paavali ajoi hengen ulos. Voidaan tietysti pohtia mikä tässä oli väärää: miehessä ollut henki koroitta apostoleja, Jumalan Pyhä Henki koroittaa aina Jeesusta eikä ihmisiä

Matteus 17: 21…”Mutta tätä lajia ei saa lähtemään ulos muulla kuin rukouksella ja paastolla” Tässä oli kyse riivaajan ulos ajamisesta

Jumala ei kosta meille mitään sairauksilla!Tämä käy ilmi Raamatusta esim. Jobin kirjasta, missä Jumala antoi Saatanalle luvan rusikoida Jobia, vaikka Job oli vanhurskas mies. Vanhan testamentin aikaa oli vallalla käsitys, että sairaudet tulivat ihmisille sen takia, että Jumala rankaisi ihmistä synnistä. Koettelemusten jälkeen Herra nuhteli Jobin ystäviä, koska he olivat puhuneet väärin, mutta siunasi Jobia kaksinkertaisesti:

Jo 42: 10. ”Ja kun Job rukoili ystäväinsä puolesta, käänsi Herra Jobin kohtalon, ja Herra antoi Jobille kaikkea kaksin verroin enemmän, kuin hänellä ennen oli ollut.”

Tässä yhteydessä on pakkoa sanoa, että Jotkut sairaudet ovat synnin seurausta esim. sukupuolitaudit. Ihminen joutuu kantamaan tekojensa seuraukset vaikka tulisi uskoon!

Jeesus Kristus kantoi ristillä syntimme ja sairauteemme!

Jesaja 53: 4 Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet. Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet.

Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana, mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut.”

Jae 10: Mutta Herra näki hyväksi runnella häntä, lyödä hänet sairaudella.

Jeesus Kristus kantoi meidän sairautemme ristin puulle ja Hän lupaa, että hänen haavainsa kautta me olemme parannettuja. Saamme siis rohkeasti rukoilla terveyttä!

Jaakob 5: 14-15 ”Jos joku teistä sairastaa, kutsukoon tykönsä seurakunnan vanhimmat, ja he rukoilkoot hänen edestään, voidellen häntä öljyllä Herran nimessä. Ja uskon rukous pelastaa sairaan, ja Herra antaa hänen nousta jälleen; ja jos hän on syntejä tehnyt, niin ne annetaan hänelle anteeksi.”

Kun luetaan Jeesuksen toiminnasta evankeliumeissa, niin epäusko nousee sieltä ainoaksi tekijäksi, mitä vastaan Jeesuskin oli voimaton Matt. 13: 58 ”Ja heidän epäuskonsa tähden hän ei tehnyt siellä monta voimallista tekoa.” Tämä epäusko kohdistui kuitenkin suoraan Jeesukseen ei parantamiseen ja tässä on selkeä ero.

Kathryn Colmanin kokouksissa parantui ihmisiä, jotka eivät olleet edes uskossa!!!

Jeesus antoi käskyn opetuslapsilleen, joka on vielä voimassa:

Jeesus antoi myös opetuslapsille vallan parantaa sairaita. Kun Jeesus lähetti opetuslapset työhön, Hän sanoi Matteus 10: 8 ”…Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa pitalisia, ajakaa ulos riivaajia. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.”   

Markus 3: 15  ”… ja heillä oli oleva valta ajaa ulos riivaajia.”

Apt. 8:6 Filippus 7. Sillä monista, joissa oli saastaisia henkiä, ne lähtivät pois huutaen suurella äänellä; ja moni halvattu ja rampa parani.

Joh. 14: 12 ”Totisesti, totisesti minä sanon teille: joka uskoo minuun, myös hän on tekevä niitä tekoja, joita minä teen, ja suurempiakin, kuin ne ovat, hän on tekevä; sillä minä menen Isän tykö”

Paavali opettaa Korinttolaiskirjeessä 1 Kor 12: 9 toinen taas terveeksitekemisen lahjat siinä yhdessä Hengessä;

Rukoillaan sairaiden puolesta, pyydetään henkien erottamisen ja terveeksi tekemisen armolahjoja ja kaikkia hengen lahjoja seurakunnan rakentumiseksi! Kun me toimimme sanan mukaan, niin Herra tekee aina oman osuutensa!

 25.12.2016 HL

Jaa tämä sivu